192.168.0.1 – Login Admin Router (Penghala)

Untuk mengakses halaman pentadbir taip 192.168.0.1 ke dalam bar alamat pelayar web anda atau klik pada pautan di bawah.

Berasaskan IP address tempatan anda, ini sepatutnya IP address pentadbir penghala (router) anda. Ini hanya berlaku jika anda berada dalam rangkaian yang sama dengan penghala (router) Wi-Fi anda.

192.168.0.1 – Default Login

IP Address192.168.0.1
Usernameadmin
Passwordadmin
IP Address192.168.0.1
Usernameadmin
Passwordpassword
IP Address192.168.0.1
Username
Passwordadmin
IP Address192.168.0.1
Username
Passwordadmin
IP Address192.168.0.1
Usernameadmin
Password

Langkah – Langkah Log masuk

Sebaik sahaja anda mengakses konsol pentadbir penghala anda melalui http://192.168.0.1 adalah mungkin untuk menukar tetapan lalai dan konfigurasi yang dilaksanakan dalam perisian penghala anda, begini caranya!

 1. Masukkan 192.168.0.1

  Masukkan 192.168.0.1 ke dalam bar URL penyemak imbas anda, selalunya dirujuk sebagai bar alamat. Adakah anda mendapat mesej ralat?

  Maka IP address penghala anda bukan 192.168.0.l. Cari IP address router anda dengan mengakses artikel berikut.

  Setelah anda menemui IP address router anda, salin ia ke dalam bar alamat anda sekali lagi.

 2. Masukkan Username dan Password

  Anda kemudiannya harus dibenarkan masuk ke panel log masuk; di sinilah anda memasukkan username dan password router anda.

  Bila Anda tidak pernah menukar nama pengguna dan kata laluan, dalam kes ini, lawati senarai username dan password router default kami, untuk mendapatkan butiran log masuk asal.

 3. Lihat Panel Pentadbir

  Anda kini sepatutnya melihat pada panel pentadbir penghala anda.

  Di sini, anda boleh mengubah suai semua tetapan internet dan IP anda dan memanfaatkan sepenuhnya ciri termajunya.

Configure Router Anda

Berikut ialah beberapa tetapan router paling penting yang mungkin anda ingin ubah. Sudah tentu, ini jauh daripada satu-satunya pilihan yang boleh diubah. Jangan takut untuk menguji mereka!

Tukar Maklumat Log Masuk Router Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan selepas mendapat akses kepada tetapan konfigurasi router anda ialah menukar password default router anda secara manual.

Hampir setiap proses log masuk router adalah berasaskan prinsip yang sama, termasuk kedua-dua proses log masuk router D-Link dan proses log masuk TPLink.

Jadi, tidak kira jenis router yang anda miliki, kerana proses log masuk router hampir selalu (jika tidak selalu) sama.

Untuk melakukan ini, anda perlu mengklik pada Setting dan kemudian pilih pilihan Reset Router Password.

Selepas anda melakukannya, anda hanya perlu menaip password baharu dan menyimpan tetapan sebelum log keluar daripada router anda.

Tukar IP Address Router Anda

Setakat IP address router tempatan anda, anda boleh menukarnya semasa dalam perjalanan. Jadi, bagaimana anda boleh melakukan ini?

Ini sebenarnya agak mudah! Pertama, anda perlu mengakses router settings anda dengan menaip IP Address router anda ke dalam bar URL browser.

Dalam kes ini, alamat IP ialah 192.168.0.1.

Kemudian anda perlu menaip maklumat log masuk anda, dan sebaik sahaja anda berjaya mendapat akses kepada router anda, anda hanya perlu klik pada Setup dan kemudian pilih Network Setup.

Kemudian pergi ke Router Settings dan taip IP Address baharu router Anda.

Setting Up Parental Controls

Apabila ia berkaitan dengan parental contril, misi mereka adalah untuk membantu melindungi kanak-kanak daripada kandungan yang tidak sesuai yang boleh didapati dalam talian.

Terdapat dua jenis parental controls yang berbeza iaitu – filtering parental control dan monitoring parental control.

Monitoring parental control membolehkan anda melihat apa yang anak anda lakukan dalam talian.

Manakala filtering parental control akan membolehkan anda mengehadkan akses kepada kandungan sekatan umur, serta meletakkan had masa pada penggunaan internet.

Anda boleh mengkonfigurasi tetapan ini mengikut kesesuaian anda. Jangan ragu untuk mengujinya dan lihat apa yang berkesan untuk anda.

Reset Router Anda

Terdapat kemungkinan besar router anda mempunyai onboard button yang dipanggil sama ada reset, restart atau reboot.

Walau bagaimanapun, cuba jangan gunakan butang ini, kerana ia sebenarnya boleh memulakan but semula kilang modem anda.

Sebaliknya, cabut sahaja penghala dan modem anda daripada sumber kuasa, biarkan selama kira-kira seminit, kemudian palamkannya semula.

Update Firmware Router Anda

Mengemas kini routers firmware sentiasa idea yang baik. Untuk melakukan ini, anda perlu pergi ke tapak web pengilang router anda dan semak sama ada terdapat peningkatan (kemas kini) tersedia atau tidak.

Dan jika anda pernah menyambungkan peranti baharu ke komputer anda sekali lagi, pastikan anda sentiasa memilih pilihan yang dipanggil Home.

Mengenai 192.168.0.1 IP Address

192.168.0.1 – Popular dengan jenama NETGEAR dan D-Link

Anda mungkin tahu bahawa setiap peranti yang disambungkan ke internet mempunyai alamat IP tersendiri (Internet Protocol Address).

Terdapat dua jenis alamat IP yang berbeza – IP address peribadi dan alamat IP awam.

Dan sementara setiap peranti yang disambungkan ke internet mempunyai IP address yang unik, kami kini akan menumpukan pada IP address tertentu yang kebetulan merupakan salah satu IP address paling popular di luar sana, dan IP address itu ialah 192.168. 0.1.

Apakah yang menjadikan alamat ini begitu popular?

Alamat 192.168.0.1 ialah IP address peribadi yang selalunya menjadi alamat default untuk broadband routers tertentu – kebanyakannya model router daripada jenama Netgear dan D-Link.

Private vs Public IP Addresses

Setiap komputer mempunyai public IP Address yang diberikan kepada pengguna oleh Internet Service Provider (ISP) mereka.

Alamat ini mestilah unik di seluruh internet. Walau bagaimanapun, router anda mempunyai private IP Address dan alamat itu hanya dibenarkan pada rangkaian peribadi.

Tidak seperti alamat awam komputer anda, alamat peribadi penghala anda tidak perlu unik di peringkat global, kerana ia bukan alamat akses langsung.

Maksudnya ialah alamat peribadi penghala anda hanya boleh diakses daripada rangkaian peribadi.

Ini bagus untuk orang yang tidak mahu sesiapa yang bukan sebahagian daripada rangkaian peribadi mereka mengakses IP Address iaitu 192.168.0.1.

Leave a Comment