192.168.11.1 – Login Admin Router (Penghala)

Untuk mengakses halaman pentadbir taip 192.168.11.1 ke dalam bar alamat pelayar web anda atau klik pada pautan di bawah.

Berasaskan IP address tempatan anda, ini sepatutnya IP address pentadbir penghala (router) anda. Ini hanya berlaku jika anda berada dalam rangkaian yang sama dengan penghala (router) Wi-Fi anda.

192.168.11.1 – Default Login

IP Address192.168.11.1
Username
Passwordroot
IP Address192.168.11.1
Usernameadmin
Passwordpassword
IP Address192.168.11.1
Usernameadmin
Passwordadmin
IP Address192.168.11.1
Username1234
Passwordroot
IP Address192.168.11.1
Usernameroot
Passwordpassword

Langkah – Langkah Log masuk

Mengakses skrin log masuk router sebenarnya adalah perkara yang agak mudah untuk dilakukan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa anda tidak perlu disambungkan ke Internet untuk mengakses konsol router anda.

Anda perlu mengetahui alamat IP penghala tertentu anda dan ikuti langkah berikut:

 1. Sambungkan Kabel Router

  Sambungkan kabel penghala ke komputer anda. Anda juga boleh menggunakan rangkaian wayarles.

  Dalam kes ini, semak semula peranti yang anda ingin kerjakan disambungkan ke wi-fi.

  Petua Pro – Adalah idea yang baik untuk menggunakan sambungan berwayar semasa membuat sebarang perubahan.

  Ini mengelakkan risiko tiba-tiba dilog keluar apabila anda mengklik butang Save.

 2. Buka Web Browser

  Buka web browser pilihan anda dan taip 192.168.11.1 dalam bar alamat. 192.168.11.1 digunakan sebagai alamat login gateway.

  Anda juga boleh memasukkan 192.168.100.1 atau 192.162.1.1 ke dalam bar alamat sebagai alternatif jika 192.168.11.1 tidak berfungsi untuk anda.

  Jika alamat gagal, anda perlu mengambil manual penghala anda. IP yang disenaraikan sebagai ‘Default Gateway‘ adalah yang betul.

 3. Masukkan Username dan Password

  Sudah tiba masanya untuk memasukkan username dan password default router anda dengan mengakses panel pentadbir.

  Anda boleh mencuba kelayakan log masuk yang diberikan di bawah:

  Nilai lalai untuk pentadbir ialah:

  <samp style=”text-align: center”>
   <p>
   root | user | admin
   </p>
   </samp>


  Jika tiada satu pun di atas berjaya, taipkan nama router anda ke dalam browser anda untuk mencari username log masuk dan password default yang anda perlukan.

  Anda harus diarahkan ke halaman konfigurasi model di mana rangkaian dan tetapan router boleh diurus.

Troubleshooting 192.168.11.1

Jika anda menghadapi satu atau lebih masalah berkaitan dengan log masuk ke router anda, berikut ialah senarai tindakan yang kami cadangkan:

Semak Sambungan Kabel

Semak sama ada Kabel Ethernet dipalamkan dengan betul antara router anda dan peranti yang anda gunakan untuk menyambung ke konsol pentadbiran router anda.

Sahkan IP Address

Semak untuk melihat sama ada anda telah memasukkan IP Address yang betul. Mungkin sahaja hanya kesilapan ejaan yang anda lakukan.

Pastikan anda menyemak sama ada setiap nombor berada di tempat yang betul atau tidak. Kadangkala ciri autocomplete mengelirukan, jangan bergantung padanya.

But Semula Router

Jika tiada apa-apa lagi yang berkesan, menetapkan semula sepenuhnya router anda akan menjadi pertaruhan terbaik anda.

Apabila anda but semula router anda, anda mengembalikannya kepada tetapan kilangnya, yang bermaksud bahawa semuanya akan baik-baik sahaja setelah anda menghidupkannya semula.

Perlu diingat bahawa menekan butang reset (but semula) pada router anda akan memadamkan semua perubahan yang mungkin telah anda lakukan pada tetapan konfigurasi router anda.

Inilah sebabnya anda harus sentiasa menyimpan backup tetapan router anda.

Update Router Anda

Selain itu, sekali-sekala, anda harus menyemak sama ada terdapat sebarang update router baharu tersedia untuk dimuat turun.

Jika anda melihat bahawa terdapat update router baharu (naik taraf) tersedia untuk dimuat turun, jangan buang masa dan muat turunnya dengan segera!

Hubungi Pembekal Perkhidmatan Internet Anda

Dan jika anda masih menghadapi masalah dengan router anda, maka anda pasti perlu menghubungi Internet Service Provider (ISP) anda.

Perkhidmatan sokongan pelanggan mereka harus memberikan anda semua jawapan yang anda perlukan untuk menyelesaikan isu tersebut.

Dengan bantuan mereka, anda mungkin dapat menyelesaikan masalah dari rumah anda.

Mengakses IP Address 192.168.11.1

Apabila berurusan dengan satu atau lebih isu rangkaian di rumah anda, adalah penting untuk mengetahui cara mengakses interfece router anda.

Untuk mengakses konsol pentadbiran router anda, anda perlu mengetahui IP Address default router itu. Penghala yang berbeza bermakna alamat IP yang berbeza.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengetahui IP Address router anda dengan mudah dengan menggunakan komputer anda. Inilah cara untuk melakukannya.

Windows Device

Jika anda menggunakan PC Windows, anda hanya perlu klik pada menu Start, taipkan ”command prompt” ke dalam bar carian dan klik pada ikon Command Prompt.

Kemudian, anda hanya perlu menaip ”ipconfig” ke dalam tetingkap Command Prompt dan tekan kekunci Enter pada papan kekunci anda.

Dan semua maklumat yang anda cari akan dibentangkan kepada anda dalam masa kurang dari satu saat.

iOS Device

Jika anda pengguna macOS, anda perlu pergi ke System Preferences pada skrin menu Apple, klik pada ikon Network, dan kemudian klik pada Advanced options.

Kemudian anda perlu mencari tab TCP/IP. Tab ini akan memberitahu anda apakah IP Address router anda.

IP Address 192.168.11.1 ialah Privat IP Address yang didaftarkan oleh Internet Assigned Numbers Authority (IANA).

Alamat ini biasanya digunakan untuk sambungan kawasan setempat, dan kerana ia bukan IP Address yang unik, ia boleh digunakan pada rangkaian yang berbeza.

IP Address yang digunakan untuk rangkaian tempatan dipanggil alamat IP LAN.

IP Address 192.168.11.1 digunakan oleh banyak syarikat penghala yang berbeza, termasuk Sony, D-Link, Buffalo, Netgear, ReadyNet dan ZuniDigital.

Leave a Comment