192.168.29.1 – Login Admin Router (Penghala)

Untuk mengakses halaman pentadbir taip 192.168.29.1 ke dalam bar alamat pelayar web anda atau klik pada pautan di bawah.

Berasaskan IP address tempatan anda, ini sepatutnya IP address pentadbir penghala (router) anda. Ini hanya berlaku jika anda berada dalam rangkaian yang sama dengan penghala (router) Wi-Fi anda.

192.168.29.1 – Default Login

IP Address192.168.29.1
Usernameadmin
Passwordpassword

Default Login yang Paling Popular

Usernameadmin
Passwordadmin
Usernameadmin
Password1234
Usernameadmin
Password
Username
Passwordadmin

Langkah – Langkah Log masuk

Ia sentiasa membantu untuk mengetahui cara dan ke mana hendak pergi ke access panel penghala anda sekiranya anda perlu membuat perubahan.

Walau bagaimanapun, menyambung ke halaman admin tidaklah sesukar yang anda sangkakan.

Untuk mengakses antara muka web admin penghala melalui 192.168.29.1, ikut arahan di bawah:

 1. Memiliki Network Computing

  Anda mesti mempunyai peranti pengkomputeran rangkaian terlebih dahulu. Mana-mana telefon pintar, PC atau tablet akan berfungsi.

  Seterusnya, sambungkan PC anda ke modem anda. Ini boleh dilakukan menggunakan Wi-Fi atau sambungan Ethernet yang pantas.

 2. Buka Browser

  Buka tapak dalam talian pilihan anda apabila peranti PC anda dipautkan ke penghala anda.

  Pilihan biasa termasuk Penyemak Imbas Chrome, Firefox, Internet Explorer dan OS Chrome.

 3. Masukkan IP Address

  Masukkan IP address anda, 192.168.29.1 ke dalam kotak carian browser anda. IP address yang ditunjukkan sebagai Default Gateway adalah tepat.

  Anda perlu merujuk dokumentasi penghala anda jika IP tidak berfungsi.

 4. Semak imbas untuk 192.168.29.1 akan membawa anda ke bahagian log masuk halaman pengguna penghala.

 5. Masukkan login dan password

  Anda kini perlu memasukkan log masuk dan password untuk penghala anda.

  Maklumat yang betul akan membawa anda ke menu halaman pentadbir penghala.

 6. Konfigurasi tetapan

  Di sini, anda boleh mengkonfigurasi tetapan anda. 

  Anda boleh menukar password dan username serta ciri keselamatan dan jenis sambungan rangkaian anda atas sebab keselamatan. 

  Tetapi, sebelum membuat sebarang pengubahsuaian pada penghala anda, anda mesti log masuk terlebih dahulu ke antara muka menggunakan maklumat log masuk yang disambungkan ke penghala anda.

Petua Pantas : Jika anda tidak ingat bukti kelayakan log masuk penghala anda dan tidak pernah menukarnya, anda boleh mencari maklumat log masuk lalai di bahagian bawah penghala anda. Jika tidak, ia harus disenaraikan di tapak web syarikat penghala.

Troubleshooting 192.168.29.1

Jika 192.168.29.1 ialah IP log masuk untuk mengawal tetapan penghala, apakah yang perlu anda lakukan jika ia tidak mengakses akaun pengguna penghala? 

Berikut ialah punca dan penyelesaian untuk 192.168.29.1 tidak dapat mengakses antara muka pentadbiran penghala semasa mengkonfigurasi penghala menggunakan komputer.

IP Address Tempatan Komputer yang Tidak Sesuai

Jika anda sebelum ini telah mengkonfigurasi IP address tempatan komputer, tetapi disebabkan tetapan yang salah, anda tidak boleh log masuk ke penghala.

Jangan risau, alternatifnya ialah mengkonfigurasi IP address pengguna untuk diambil secara automatik.

Isu Ketersambungan Penghala

Kerana masalah dengan sambungan penghala, anda tidak dapat mengakses antara muka pengguna log masuk.

Jika sambungan penghala gagal, sambungkan modem ke talian telefon luar dahulu, kemudian gunakan kabel penyambung untuk menyambungkan modem ke port WAN penghala.

WIFI membolehkan telefon pintar dipautkan dengan segera ke penghala.

Jika ia adalah komputer, sambungkan antara muka LAN penghala ke mesin melalui rangkaian berwayar.

Ralat Input URL Penyemak Imbas

Banyak penyemak imbas mempunyai tetingkap carian yang besar pada halaman utama mereka, dan pengguna terbiasa menaip 192.168.29.1 ke dalam bar carian, yang tidak mengakses halaman log masuk.

Tempat yang betul untuk menaip 192.168.29.1 hendaklah kotak alamat penyemak imbas, terletak di puncak tetingkap dan memaparkan URL.

Isu Konfigurasi Penghala

Sesetengah pelanggan tersalah anggap bahawa semua IP address modem ialah 192.168.29.1, yang tidak berlaku.

IP mungkin berubah bergantung pada jenama dan jenis penghala. 

Jika IP address penghala anda bukan 192.168.29.1, anda tidak boleh mengakses halaman konfigurasi penghala menggunakan IP ini.

Akibatnya, anda mesti mengesahkan bahawa IP address penghala anda ialah 192.168.29.1, yang boleh didapati di IP address lalai.

Bagaimana Untuk Menggunakan IP Address 192.168.29.1?

Alamat IP 192.168.29.1 atau 192-168-29-telah didaftarkan oleh IANA untuk kegunaan peribadi sahaja dan digunakan untuk berkomunikasi dalam rangkaian kawasan setempat.

Beberapa jenis penghala utama juga menggunakannya sebagai host IP address.

Secara amnya, penghala menggunakan alamat IP 192.168.29.1 untuk mengakses papan dashboard admin, yang mana anda boleh membuat semua pelarasan yang diperlukan pada penghala anda.

Apa Itu 192.168.29.1?

Apabila menyebut IP address, orang biasanya bermaksud IPv4. IPv4 merujuk kepada protokol internet versi 4, yang terdiri daripada empat set nombor unik.

Nombor IP 192.168.29.1 ialah peribadi, tempatan atau get laluan dan dianggap sebagai Wi-Fi network anda. 

192.168.29.1 digunakan untuk menyambungkan peranti berkebolehan internet ke penghala anda dan untuk melihat antara muka penghala.

Private IP address penghala anda 192.168.29.1 digunakan untuk mengenal pasti rangkaian dan berfungsi sebagai titik penghantaran data untuk peranti pengkomputeran yang disambungkan melalui Wi-Fi.

192.168.29.1 bukan unik untuk penghala anda kerana kebanyakan pengeluar menggunakan julat private IP address di seluruh baris penghala mereka.

Walau bagaimanapun, private IP address tidak unik untuk satu perniagaan tertentu.

Penghala anda juga mempunyai public IP address.

ISP anda dan mana-mana tapak web yang anda lawati menggunakan public IP address untuk menghantar data daripada halaman web yang anda semak imbas ke penghala anda, yang kemudiannya menghantar data kembali ke desktop anda menggunakan alamat IP peribadi.

Oleh kerana peralatan percetakan dan penyimpanan juga mempunyai IP address, modem dan sistem komputer anda yang mengakses rangkaian boleh mengakses dan menggunakannya.

Peranti lain yang disambungkan dengan Wi-Fi selalunya mempunyai IP address dengan nombor terakhir yang berbeza daripada penghala.

Leave a Comment