Apa Itu DNS? | Cara Kerja, Cara Baiki Ralat, Perkhidmatan

Orang mengenali laman web melalui nama domain mereka. Tetapi komputer mengenali laman web sebagai IP address.

Domain Name Server – DNS – mengubah nama domain menjadi alamat IP agar halaman web dapat dimuat. Ini adalah cara anda mengakses Internet.

Bagaimana DNS Berfungsi?

bagaimana dns berfungsi

Walaupun semua ini berlaku dalam masa kurang dari satu saat, proses DNS adalah rumit dan melibatkan banyak server.

Queries DNS biasa dihantar melalui empat server berbeza: recursive DNS serverroot nameserverTLD nameserver, dan authoritative nameserver.

 • Apabila pengguna memasukkan URL ke dalam penyemak imbas mereka, seperti google.com, mereka mencari akar ruang nama itu.
 • Penyemak imbas pertama kali memeriksa sistem operasi komputer untuk melihat jika memory cache menyimpan IP address untuk URL itu. Jika tidak, sistem operasi menghantar queries kepada resolving name server, atau recursive name server.
 • Sama ada resolving name server mengetahui IP address secara langsung, ia tahu bagaimana untuk mencari root name server. Ia menghantar queries kepada root name server, yang ditetapkan sebagai zon akar sistem nama domain Internet.
 • Root Server memberikan balasan dengan senarai authoritative name servers yang berkaitan dengan top-level domain, atau TLD name servers.
 • Sistem operasi menerima maklumat yang dipulangkan, dan penyemak imbas menghantar pengguna ke laman web melalui alamat IP. Satu server sistem nama domain menghoskan semua rekod ini. Ia juga menyimpan data dan menghantar trafik mengikut permintaan.

Pengguna yang mencari alamat IP nama domain boleh menggunakan DNS Lookup Tool, yang akan mengembalikan nama domain IP dan maklumat berkaitan.

Pengguna yang mencari alamat IP sendiri boleh menggunakan laman utama “https://www.whatismyip.com/” untuk mencari data alamat IP dan alamat IPv4 atau IPv6 awam mereka.

Apakah DNS Server?

apakah dns server

Sistem nama domain tidak akan berfungsi tanpa DNS Server. DNS Server, juga dikenali sebagai name server atau domain name server, adalah tempat di mana maklumat domain name system benar-benar disimpan dan diakses oleh Internet.

Oleh kerana anda tidak hanya menaip alamat IP ke dalam penyemak imbas anda, name server adalah yang menghubungkan URL yang anda masukkan dengan alamat IP web server yang ingin anda capai.

Terdapat juga beberapa jenis DNS Server. Memahami perbezaan ini dapat membantu anda memahami bagaimana DNS berfungsi secara keseluruhan.

Primary DNS Servers berfungsi secara normal, mengambil semua rekod sumber yang relevan dan mengendalikan semua DNS queries.

Secondary DNS Servers dikonfigurasikan pada peranti anda apabila disambungkan ke penyedia perkhidmatan Internet anda.

Mereka memastikan rangkaian bersambung jika pelayan utama gagal dan mengandungi salinan fail zon hanya baca sahaja bagi maklumat.

Public DNS Servers disediakan oleh Internet Service Provider (ISP) anda. Ia tersedia kepada sesiapa sahaja, seperti Google Public DNS.

Ia mengandungi banyak maklumat tentang laman web yang dihoskan oleh alamat IP.

Private DNS Servers persendirian ditubuhkan oleh individu yang ingin mempunyai kawalan penuh ke atas alamat IP yang tersedia dan akses rangkaian. Ia dienkripsi untuk mencegah pihak ketiga mengintip data.

Memilih Perkhidmatan DNS

memilih perkhidmatan dns

Walaupun hanya ada satu domain name system, terdapat banyak server atau perkhidmatan sistem nama domain yang tersedia kepada pengguna.

Cloudflare DNS, sebagai contoh, menyediakan perkhidmatan DNS pantas, percuma, dan persendirian. DNS Google adalah awam dan tersedia kepada pengguna Internet di seluruh dunia.

OpenDNS bertujuan untuk memberi tumpuan kepada perlindungan phishing dan kebolehpercayaan semasa menyelesaikan pertanyaan.

Setiap ISP juga menyediakan domain name system server yang dioptimumkan secara automatik untuk pengguna Internet. Namun, server yang disediakan oleh ISP anda mungkin bukan pilihan terbaik.

Seringkali, domain name system server ini tidak bersifat persendirian kerana mereka tidak mempunyai protokol DNS melalui HTTPS (DoH).

ISP server anda juga berfungsi dengan lebih perlahan. DNS awam Google merupakan pilihan yang paling popular bagi pengguna yang ingin bertukar.

Namun, banyak syarikat menyediakan pilihan lain kepada pengguna, seperti yang dinyatakan di atas. Tukar perkhidmatan DNS anda dengan log masuk ke router anda.

Semak dengan manual router anda dalam talian untuk mendapatkan arahan khusus mengenai di mana perubahan sistem nama domain boleh dibuat, setiap sistem berbeza.

Cara Membaiki Ralat ‘DNS Server not Responding’

cara membaiki ralat 'dns server not responding'

Sebuah DNS server adalah perantara antara nama domain dan alamat IP. Namun, kadang-kadang, server menghadapi ralat DNS yang tidak dijangka atau tidak dapat dimuat dengan betul.

Ralat ‘DNS Server Not Responding’ bermakna bahawa laman web yang cuba anda capai tidak dapat diakses, biasanya kerana domain name system server tidak dapat menjalinkan hubungan dengan Internet.

Ia adalah masalah yang menjengkelkan, tetapi dalam banyak kes, memperbaiki mesej ralat adalah mudah. Cuba restart komputer anda atau hanya menukar penyemak imbas yang lain.

Seringkali, memutuskan dan menyambung semula kepada sambungan WiFi anda akan membantu menyelesaikan masalah. Untuk menetapkan semula sambungan WiFi anda, ikuti langkah-langkah berikut:

Untuk peranti mudah alih:

 • Pergi ke device’s settings.
 • Cari Airplane Mode.
 • Hidupkan Airplane Mode selama beberapa saat; beri peranti anda peluang untuk benar-benar memutuskan hubungan dari sambungan WiFi.
 • Matikan Airplane Mode semula. Biarkan peranti anda menyambung semula ke WiFi.

Untuk komputer meja atau mudah alih:

 • Pergi ke device’s settings.
 • Cari WiFi settings.
 • Klik pada ikon WiFi dan matikan selama beberapa saat. Beri peranti anda peluang untuk benar-benar memutuskan hubungan.
 • Selepas beberapa saat, klik semula ikon WiFi dan sambung semula ke rangkaian WiFi.

Jika anda telah mengkonfigurasi bahagian luaran dengan betul, tetapi peranti masih tidak berfungsi, kemungkinan besar masalah ada pada router.

Dalam kes itu, anda boleh mengambil langkah-langkah yang lebih besar.

Anda boleh menetapkan semula router anda, yang akan membersihkan penyimpanan dan memberi peluang kepada router untuk mencuba memproses permintaan anda lagi.

Walaupun ralat ini biasa berlaku, punca utama mesej ini tidak selalu jelas.

Isu mungkin terletak pada komputer yang menterjemah alamat IPv6, yang memerlukan anda untuk melumpuhkan IPv6 sepenuhnya; anda mungkin hanya perlu mengosongkan cache DNS anda.

Perkara yang sering berfungsi bersama-sama dengan rangkaian penghantaran kandungan untuk mengumpulkan cache dan meningkatkan kelajuan, atau bertukar kepada salah satu public DNS servers yang tersedia.

Pemadaman domain name system mudah dilakukan. Anda boleh menggunakan pusat perintah untuk melakukannya.

Untuk Windows, klik menu Start dan buka baris arahan dengan memilih Command Prompt (Admin) dari menu. Taipkan “ipconfig/flushdns” dan anda sudah selesai.

Untuk MacOS, buka aplikasi Terminal. Masukkan perintah “sudo dscacheutil-flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder”, masukkan kata laluan Mac anda, dan klik Enter untuk mengosongkan cache.

Guna Alat Pemeriksa DNS untuk Menilai DNS Anda

guna alat pemeriksa dns untuk menilai dns anda

Adalah penting untuk memastikan bahawa terjemahan antara nama domain laman web dan alamat IP adalah tepat.

Apabila anda mendaftarkan nama domain baru, domain name system server mengassignkan IP yang sesuai agar penyemak imbas web dapat membacanya dan membawa pengguna ke lokasi yang betul dalam talian.

Bagi pengguna yang baru sahaja bertukar penyedia hos atau memulakan laman web baru, gunakan pemeriksa sistem nama domain untuk menilai sejauh mana nama domain anda berkembang.

Pemeriksaan DNS juga menunjukkan apa yang dilaporkan oleh domain name system server bagi nama domain anda.

Bagaimana Untuk Melakukan Penelusuran DNS?

bagaimana untuk melakukan penelusuran dns

Penelusuran rekod DNS menunjukkan alamat IP dan nama domain yang diterjemahkan.

Dengan alat-alat ini, pengguna dapat mencari alamat IP bagi sebuah nama domain dan maklumat lain yang berkaitan dengan domain.

Pengguna juga boleh melakukan penelusuran DNS terbalik, yang menggunakan rekod penunjuk untuk menanyakan alamat IP untuk mencari nama hos.

Perhatikan bahawa beberapa alamat IP tidak mengembalikan nama domain jika terdapat banyak nama domain yang dikongsi pada satu alamat IP.

Menggunakan pemeriksa sistem nama domain adalah langkah yang penting dalam menentukan jika semua fail zon telah ditambahkan dengan betul.

Jika tidak, pengguna akan dibelanjakan masa di bawah paras DNS. Pemeriksa sistem nama domain yang cekap adalah penting bagi pengguna laman web dan profesional IT.

Oleh kerana ia membolehkan pengguna untuk meninjau semua maklumat penting dalam satu paparan, pemeriksa sistem nama domain membolehkan mereka memperoleh pemahaman lebih mendalam tentang kemajuan domain mereka dan menangani masalah dengan cepat.

Leave a Comment