Apa Itu IP Address? | Penjelasan Penuh, Definisi, Fungsi

IP address memainkan peranan penting dalam cara Internet berfungsi. Ia membolehkan kita berkomunikasi, berhubung, dan menjelajah dalam talian.

Walau bagaimanapun, sistem IP address kadang-kadang boleh jadi membingungkan, dan anda mungkin tidak pasti dengan tepat apa itu IP Address.

Dalam artikel yang mudah difahami ini, kami akan menjelaskan segala yang perlu anda ketahui mengenai apa itu IP address untuk memahami bagaimana sambungan anda berfungsi.

Apa Itu IP Address?

apa itu ip address

Secara ringkasnya, IP address (Internet Protocol) adalah rangkaian nombor unik yang diberikan kepada setiap peranti yang disambungkan ke Internet atau rangkaian mana-mana peranti.

IP address ini berfungsi sebagai pengenal unik yang membolehkan peranti-peranti tersebut berkomunikasi antara satu sama lain, sama ada dalam rangkaian komputer dalaman atau luaran.

Setiap peranti yang menghantar atau menerima lalu lintas rangkaian akan memiliki IP address.

Contoh IP address adalah 192.168.10.1; mana-mana peranti dengan IP address tersebut dapat berkomunikasi dengan peranti lain dalam rangkaian yang sama.

Bagaimanakah IP Address Berfungsi

bagaimanakah ip address berfungsi

Apabila peranti menyambung ke rangkaian, rangkaian akan memberikan IP address kepada peranti tersebut.

Biasanya, IP address diberikan oleh DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), penghala, atau penyedia perkhidmatan Internet (ISP).

Dalam sesuatu rangkaian IP, peranti yang memberikan IP address mengawalnya, sama ada penghala anda atau penyedia perkhidmatan Internet anda.

Selepas itu, aktiviti Internet anda melalui penyedia perkhidmatan Internet anda dan kembali kepada anda melalui IP address yang ditetapkan.

Walau bagaimanapun, alamat anda tidak kekal; ia boleh berubah bergantung kepada sambungan anda dan rangkaian yang anda sambungkan.

Semua entiti pengawal seperti pelayan DHCP, penghala, atau penyedia perkhidmatan Internet menggunakan beberapa jenis IP address management (IPAM) untuk mengelakkan penugasan alamat Protokol Internet yang sama kepada pelbagai peranti.

Konflik IP address berlaku apabila terdapat dua peranti dengan IP address yang sama dalam rangkaian yang sama, dan ini menghalang penghantaran dan penerimaan data yang betul di peranti-peranti tersebut.

Penghala atau ISP anda memberikan IP address kepada setiap peranti dalam rangkaian anda. Alamat Protokol Internet anda berfungsi sebagai alamat digital bagi peranti anda secara teori.

Ini serupa dengan bagaimana anda memerlukan alamat rumah untuk menerima surat, dan pengirim perlu mempunyai nombor rumah dan poskod yang betul.

Begitu juga, anda memerlukan alamat Protokol Internet untuk menyambung ke Internet, dan mana-mana peranti yang cuba menyambung kepada anda memerlukan IP address yang betul untuk sambungan yang berjaya.

Namun, analogi ini hanya berlaku sehingga satu tahap. Walaupun dua rumah yang berbeza tidak berkongsi alamat rumah, peranti-peranti dari rangkaian yang berbeza boleh berkongsi IP address.

Sebagai contoh, 192.168.1.1 dan 192.168.1.254 adalah contoh IP address persendirian yang digunakan pada pelbagai peranti dalam rangkaian yang berbeza

Dalam situasi di mana peranti berada dalam rangkaian yang berbeza, dua peranti mungkin mempunyai IP address yang sama.

Walau bagaimanapun, dalam satu rangkaian yang sama, mereka tidak akan dapat menghantar dan menerima data dengan betul seperti yang dijelaskan sebelum ini.

Apakah Yang Diberitahu Oleh IP Address Kepada Anda?

apakah yang diberitahu oleh ip address kepada anda

IP address mengandungi pelbagai maklumat. Namun, tujuan utamanya ialah untuk mengenali peranti anda dan rangkaian anda ketika anda bersambung melalui Internet

IP boleh menunjukkan penyedia perkhidmatan Internet yang anda gunakan dan kelajuan Internet anda.

Ia juga memberikan maklumat tentang lokasi kasar anda, seperti negara, negeri, bandar, atau wilayah pos anda.

Namun, penting untuk diingat bahawa IP address tidak membolehkan anda mencari lokasi tepat seseorang.

Maklumat ini ditujukan kepada peranti dan rangkaian lain untuk mengenal pasti peranti anda, dan bukan untuk membolehkan orang lain mengesan dan mengikuti anda.

Dalam kebanyakan kes, data geolokasi yang dikaitkan dengan IP address tidak sepenuhnya tepat kerana setiap pangkalan data geolokasi IP menyimpan rekod yang berbeza.

Jenis Alamat IP

jenis alamat ip


Bagi pemula, memahami sepenuhnya sistem IP mungkin menjadi cabaran.

Jika anda baru belajar mengenai alamat Protokol Internet, berikut adalah beberapa jenis IP address dan istilah yang berkaitan yang dapat membantu meningkatkan pemahaman anda.

1. IP address umum dan peribadi

Penyedia perkhidmatan Internet anda memberikan IP address umum untuk rangkaian anda agar dapat bersambung ke Internet.

Peranti yang menerima IP address umum ini biasanya adalah router WiFi anda.

Router WiFi kemudian memberikan IP address peribadi atau dalaman yang berbeza kepada setiap peranti yang menyambung ke rangkaian WiFi anda.

IP address peribadi ini berfungsi secara tempatan dalam rangkaian rumah anda.

2. IP statik dan dinamik

IP address boleh menjadi statik atau dinamik. IP address statik diperuntukkan oleh penyedia perkhidmatan Internet secara manual dan tidak berubah.

Sebaliknya, IP address dinamik ditetapkan oleh rangkaian dan berubah secara berkala bergantung kepada tempoh pajakan.

3. IP addressv4 dan IPv6

IPv4 dan IPv6 merujuk kepada versi 4 dan versi 6 Protokol Internet, masing-masing. IPv6 adalah sistem yang lebih baru dan menggantikan IPv4 kerana kekurangan IP addressv4.

Anda mungkin menggunakan IPv4 atau IPv6. Namun, pilihan antara keduanya tidak banyak mempengaruhi pengguna.

4. IP address bersama dan eksklusif

Ini adalah IP address untuk laman web. Pihak penyedia hosting web menggunakan IP address bersama untuk menjalankan beberapa laman web pada pelayan yang sama.

Walau bagaimanapun, sesetengah laman web memilih IP address eksklusif yang membolehkan mereka menggunakan pelayan FTP sendiri dan mengakses laman web mereka melalui IP address tersebut.

5. Tempoh pajakan

Walaupun ini bukan jenis alamat Protokol Internet, ia berkaitan dengan IP dinamik anda. Tempoh pajakan merujuk kepada jangka masa di mana IP address dinamik anda kekal sah.

Setelah tempoh pajakan tamat, rangkaian akan memberikan IP address baru kepada anda.

IP Address Awam

ip address awam

IP address awam anda yang boleh dilihat di laman utama WhatIsMyIP.com.

Merupakan alamat Protokol Internet yang didedikasikan oleh pelbagai pelayan atau peranti ketika anda menyambung melalui sambungan Internet.

Semua pelayan web, pelayan e-mel, dan pelayan lain yang boleh diakses secara langsung melalui Internet adalah calon untuk IP address awam.

Ini berbeza dengan IP address peribadi peranti anda, yang diberikan secara individu kepada setiap peranti yang anda gunakan.

IP address awam anda adalah yang terlihat oleh seluruh Internet.

Walau bagaimanapun, ketidakterlihatan ini bukanlah satu kebimbangan privasi, anda tidak boleh dijejaki melalui alamat Protokol Internet anda.

Tidak boleh terdapat dua peranti dengan IP address awam yang sama dalam Internet. Itulah sebabnya sistem pengalamatan awam dan swasta diperlukan.

Ia membolehkan setiap peranti untuk saling mencari ketika dalam talian, untuk berhubung dan bertukar maklumat.

ISP anda memberikan IP address awam anda sebaik sahaja anda mendapatkan sambungan Internet.

Ini bermakna anda tidak mempunyai kawalan terhadap penugasan alamat khusus anda.

Perbezaan antara alamat awam dan peribadi ini adalah sebab mengapa anda mungkin melihat IP address yang berbeza di laman utama WhatIsMyIP.com berbanding dengan yang anda dapat melalui arahan ipconfig atau ifconfig.

Laman utama memaparkan IP address awam anda, sementara arahan tersebut mungkin memaparkan IP address peribadi anda.

Apakah IP Address Peribadi

apakah ip address peribadi

IP address peribadi anda akan berubah bergantung kepada peranti yang anda gunakan dalam rangkaian anda.

Penghala anda akan memberikan setiap peranti dalam rangkaian anda dengan alamat Protokol Internet peribadi untuk berkomunikasi.

Terdapat tiga kelas IP address peribadi: kelas A, kelas B, dan kelas C, bergantung kepada saiz rangkaian anda.

Anda boleh menggunakan arahan ipconfig atau ifconfig pada komputer anda untuk memeriksa alamat Protokol Internet peribadi anda.

Jika anda menggunakan peranti mudah alih atau tablet, anda perlu memeriksa tetapan peranti tersebut.

Pelajari cara untuk memeriksa IP address peribadi peranti anda agar anda dapat mengetahui alamat setempat anda.

Cara Menyembunyikan IP Address

cara menyembunyikan ip address

Walaupun anda tidak mempunyai kawalan ke atas IP address awam anda, terdapat cara-cara untuk mengubahnya bagi mendapatkan privasi dan anonimiti dalam talian.

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk menyembunyikan IP address anda dan meningkatkan keselamatan serta privasi dalam talian.

Salah satu cara adalah dengan menggunakan VPN yang akan mengaburkan IP address anda dengan mengarahkan sambungan anda melalui pelayan mereka.

Ini membuat IP address anda kelihatan sebagai IP address pelayan VPN dan bukan IP address anda sendiri.

Selain itu, mereka juga menyediakan tingkat keselamatan rangkaian yang lebih tinggi secara umum dan membantu melindungi daripada ancaman seperti penipuan IP.

Anda juga boleh menggunakan pelayan proksi yang berfungsi dengan cara yang serupa, iaitu menyembunyikan IP address anda.

Ini membantu menjaga privasi, melindungi data, dan mengelakkan sekatan rangkaian.

Selain itu, anda boleh menghubungi pembekal perkhidmatan Internet anda untuk menukar IP address anda.

Dengan melakukan ini, semua aktiviti masa depan anda akan dikaitkan dengan IP address baru anda dan bukan IP address lama anda.

Jika anda mempunyai anggaran, anda boleh mencabut palam penghala anda atau menggunakan penyemak imbas privasi seperti penyemak imbas Tor yang membolehkan anda mengubah atau menyembunyikan IP address anda semasa menyemak imbas dalam talian.

Soalan Lazim IP Address

soalan lazim ip address

1. Bolehkah saya menukar alamat Protokol Internet saya?

Ya, anda mempunyai keupayaan untuk menukar IP address anda.

Anda boleh menukar alamat Protokol Internet dengan hanya menukar rangkaian, tetapi anda juga boleh menukar IP address anda dalam rangkaian yang sama menggunakan VPN atau proksi percuma.

Penyemak imbas seperti Tor juga membantu mengaburkan alamat IP anda daripada pengguna anda, yang membantu mengekalkan privasi dan anonimiti.

2. Adakah alamat Protokol Internet berubah mengikut lokasi?

IP address anda akan berubah bergantung kepada rangkaian yang anda gunakan, oleh itu, ya, ia boleh berubah mengikut lokasi anda.

3. Bolehkah seseorang menjejaki saya dengan alamat Protokol Internet saya?

Seseorang tidak dapat menjejaki lokasi tepat anda berdasarkan IP address anda, jadi secara langsung, tidak, anda tidak boleh dijejaki.

Walau bagaimanapun, aktiviti dalam talian anda dikaitkan dengan alamat IP anda.

Tapak web dan pembekal perkhidmatan Internet mungkin dapat melihat aktiviti anda dan mengaitkannya dengan IP address anda, yang boleh membantu mereka mengenal pasti anda.

Leave a Comment