Apa Maksud DHCP? | Faedah, Konfigurasi, & Cara Kerja

DHCP merupakan singkatan bagi Dynamic Host Configuration Protocol.

Fungsi DHCP Server adalah peranti yang memudahkan penyebaran IP Address ke rangkaian dengan mudah tanpa perlu dilakukan secara manual atau mengedarkan IP Address satu per satu ke peranti.

Dynamic Host Configuration Protocol atau lebih dikenali sebagai DHCP dalam kalangan pakar teknologi komputer ini sangat berguna untuk pengautomatisan pengagihan IP Address kepada komputer atau rangkaian.

Klien/peranti tidak perlu mengkonfigurasi IP address peranti secara manual yang memerlukan masa yang banyak.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai DHCP Server, mari kita teruskan membaca artikel ini sehingga ke akhir!

Apa Itu DHCP Server?

apa itu dhcp server

Apabila terdapat rangkaian tempatan yang tidak menggunakan DHCP Server, ia pasti akan menyebabkan kerugian masa dan kecekapan yang besar.

Kerana konfigurasi perlu dilakukan secara manual, setiap komputer akan memperoleh IP Address yang sama untuk proses pertukaran data.

Adakah anda sudah tahu apa sebenarnya maksud DHCP Server?

Pada prinsipnya, DHCP Server ialah peranti atau instrumen komputer yang mampu mengagihkan IP Address server kepada semua pelanggan/peranti bawah dalam satu rangkaian jaringan.

Penggunaan DHCP Server tidak dapat dielakkan, terutamanya bagi mereka yang memiliki perniagaan seperti cybercafe.

Selain IP Address, DHCP Server juga akan mengagihkan parameter lain seperti Pintu Gerbang Lalai dan DHCP Server.

Setiap kali terdapat server pusat, pasti terdapat pelanggan atau peranti bawah server.

Oleh kerana DHCP Server mempunyai seni bina pelanggan/pelayan, komputer yang mengagihkan IP Address ialah DHCP server, manakala penerima IP Address tersebut adalah DHCP Client.

Pengagihan IP Address dengan menggunakannya dari DHCP Server pasti akan membantu server untuk mengawasi aktiviti yang berlaku pada komputer pelanggan.

Terutamanya pada bahagian rangkaian yang tidak dapat mengakses internet, menggunakan perisian, dan lain-lain secara tiba-tiba.

Fungsi DHCP Server

fungsi dhcp server

Seperti yang telah dijelaskan sebelum ini, fungsi DHCP Server adalah untuk mengalokasikan IP address kepada pelayan melalui sistem pengedaran, supaya semua pelanggan dapat mengotomatikkan IP address dari DHCP Server.

Ini jelas menghemat tenaga dan masa.

Fungsi DHCP dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh pentadbir rangkaian untuk menguruskan rangkaian komputer dan pengalamatan IP address secara automatik.

Selain itu, DHCP Server dapat mempercepat kerja komputer client ketika dalam proses pengurusan dan penghantaran data.

Bagi anda (terutamanya sebagai seorang Network Engineer), adalah penting untuk memahami fungsi penggunaan DHCP Server.

Di dalam peranti pelayan DHCP, terdapat alamat IP, DNS, Default Gateway, dan pelbagai maklumat TCP/IP.

Sistem operasi yang disokong pada masa ini termasuklah Linux, GNU, Windows Net Server, Windows 2003 Server.

Konfigurasi DHCP Server

konfigurasi dhcp server

Terdapat dua cara untuk mengkonfigurasi DHCP Server, iaitu secara automatik atau secara manual. Bagi mengaktifkan DHCP Server, terdapat beberapa langkah mudah yang perlu diikuti.

Antaranya adalah melakukan penetapan DHCP IP Address Network, install DHCP Server, Konfigurasi DHCP, dan me-restart rangkaian secara keseluruhan.

Setelah selesai me-restart, langkah seterusnya adalah memeriksa dan mengesahkan IP address yang telah dibuat. Ini boleh dilakukan dengan memeriksa sama ada pengalamat IP sudah sama pada semua komputer dalam rangkaian.

Untuk ujian ini, anda boleh melakukannya melalui CMD dengan menggunakan arahan IP Config.

Jika anda ingin memeriksa dari sudut pandang DHCP client, anda boleh mengesahkan alamat IP dengan langkah ujian sambungan.

Ujian sambungan ini juga boleh dilakukan melalui CMD, diikuti dengan arahan ping untuk memanggil IP server. Jika berjaya dan IP Address yang diperolehi adalah sama, maka konfigurasi DHCP server adalah betul.

Bagaimana Cara Kerja DHCP Server?

bagaimana cara kerja dhcp server

Seperti yang dijelaskan dalam gambar di atas, apabila pengguna menghidupkan komputer dan menghubungkannya ke pelayan yang menggunakan perkhidmatan DHCP, komputer tersebut akan secara automatik meminta DHCP IP Address dari IP Server.

Server akan segera memberikan jawapan kepada permintaan pengguna itu dan memberikan satu IP address. Inilah cara kerja DHCP Server.

Anda boleh menyemak bagaimana cara kerja DHCP Server yang berlaku dalam proses perkhidmatan DHCP antara client atau user dengan server seperti yang dinyatakan di bawah ini:

1. IP Least Request

Komputer pelanggan meminta alamat IP daripada pelayan.

2. IP Least Offer

DHCP Server yang mempunyai senarai IP address menawarkannya kepada komputer client atau user.

3. IP Lease Selection

Client memilih atau membuat pilihan terhadap tawaran yang diberikan oleh DHCP Server.

Setelah membuat pilihan, pelanggan akan menghantar siaran umum yang mengandungi mesej bahawa pelanggan bersetuju dengan tawaran yang diberikan.

4. IP Lease Acknowledge

Pada tahap ini, DHCP Server menerima mesej yang dihantar oleh client, dan secara berperingkat-peringkat memberikan balasan dalam bentuk pakej pengesahan (DHCPACK) kepada client.

Di dalam DHCP Server, sebahagian daripadanya dilengkapi dengan ciri-ciri mikrotik.

Mikrotik ini sangat berguna untuk rangkaian yang mempunyai pengguna dinamik dengan bilangan kakitangan yang kerap berubah-ubah.

Untuk mengkonfigurasi DHCP Server mikrotik, anda boleh melakukannya dengan pergi ke menu IP, kemudian klik DHCP Server, dan klik DHCP Setup.

Seterusnya, anda akan menerima beberapa arahan lanjutan yang akan membantu anda mengkonfigurasi mikrotik mengikut kehendak anda.

Leave a Comment