Celcom Roaming | Terma dan Syarat, & Cara Mengaktifkan

Apabila melancong ke luar negara, akses internet telah menjadi keperluan yang mesti dipenuhi bagi kebanyakan orang.

Internet memberikan akses kepada pelbagai maklumat percuma dan membantu kita terhubung dengan dunia secara mudah.

Oleh itu, Pakej Celcom Roaming boleh menjadi pilihan yang sesuai untuk memastikan anda tetap terhubung dengan keluarga, rakan-rakan, dan maklumat yang diperlukan semasa berada di luar Malaysia.

Artikel ini akan membincangkan Pakej Celcom Roaming untuk keperluan anda semasa melancong.

Celcom Roaming Partner

celcom roaming partner

Berikut ialah Celcom Roaming Partner yang perlu anda ketahui:

NomborNegaraRoaming Partner
1.AfghanistanEtisalat | Roshan
2.AlbaniaEagleAL | VodafoneAL
3.AustraliaVodafone | Telstra
4.BahrainBatelco | ZainBH
5.BangladeshRobi
6.BelandaVodafone
7.CambodiaSmart
8.CongoVodacom Congo
9.DenmarkTelenor
10.GhanaVodafone
11.HongkongSmartone
12.HungariaTelenor
13.IndiaIdea
14.InggrisVodafone
15.IrlandiaVodafone
16.IsrarelPartnerCom
17.ItaliaVodafone
18.JapanSoftbank
19.JermanVodafone
20.Korea SelatanSK
21.MacauSmartone
22.MalaysiaCelcom & Digi
23.MaltaVodafone
24.MontenegroTelenor
25.MyanmarTelenor
26.NepalNcell
27.NorwegiaTelenor
28.PortugalVodafone
29.Republik CekoVodafone
30.RomaniaVodafone
31.Selandia BaruVodafone
32.SingaporeM1 &Starhub
33.SpanyolVodafone
34.Sri LankaDialog
35.SwediaTelenor
36.TaiwanChunghwa
37.TanzaniaVodacom Tanzania
38.ThailandDTAC
39.TurkiVodafone
40.YunaniVodafone

Terma dan Syarat Celcom Roaming

terma dan syarat celcom roaming

Berikut ialah Terma dan Syarat Celcom Roaming yang perlu anda ketahui:

 • Hadiah yang ditawarkan dalam Promosi ini tidak boleh ditukar dengan wang tunai atau subjek kepada ketersediaan stok. Celcom berhak menggantikan hadiah dengan hadiah lain yang bernilai sama atau lebih tinggi, mengikut pertimbangan Celcom.
 • Celcom tidak bertanggungjawab jika pelanggan dihalang daripada menyertai Promosi ini disebabkan oleh sekatan teknikal, batasan lain, atau keadaan memaksa seperti arahan pihak berkuasa atau undang-undang, atau pun bencana alam.
 • Kecuali dinyatakan sebaliknya, Celcom tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kos dan perbelanjaan yang berkaitan dengan penyertaan dalam Promosi ini.
 • Tiada kelewatan atau pengabaian oleh Celcom dalam menguatkuasakan terma dan syarat dalam ini akan mengecualikan pelanggaran terhadap Terma dan Syarat ini.
 • Celcom menafikan sebarang jaminan atau liabiliti berkaitan dengan kebolehdagangan dan kesesuaian hadiah dalam Promosi ini. Waranti tersebut terpakai kepada pembekal hadiah.
 • Jika mana-mana peruntukan dalam ini dianggap tidak sah, ia tidak akan menjejaskan kesahihan dan kebolehlaksanaan peruntukan-peruntukan lain.
 • Keputusan Celcom dalam hal-hal yang berkaitan dengan Promosi adalah mutlak dan muktamad. Permohonan rayuan tidak akan dilayan.
 • Celcom menolak sebarang liabiliti terhadap kerugian harta benda, kecederaan peribadi, atau kerugian yang berlaku akibat dari atau berkaitan dengan Promosi ini.
 • Pelanggan mengakui dan bersetuju bahawa Celcom berhak mengecualikan penyertaan mana-mana pelanggan jika terdapat pelanggaran terhadap obligasi atau Terma dan Syarat Promosi ini. Walau bagaimanapun, Celcom berhak menolak penyertaan atau pelanggan tersebut mengikut budi bicara mutlak tanpa memberikan sebarang sebab.
 • Semua gambar, maklumat peribadi, dan nama yang dikemukakan dalam Promosi ini, termasuk tanda perkhidmatan, nama dagang, dan tanda dagangan adalah hak milik Celcom.
 • Kandungan yang disediakan untuk Promosi ini adalah oleh pihak ketiga. Celcom tidak menyaring atau mengedit kandungan tersebut. Pelanggan mengakui bahawa Celcom tidak bertanggungjawab terhadap kandungan atau maklumat yang disediakan. Celcom menafikan sebarang liabiliti berkaitan dengan kandungan yang disediakan.
 • Celcom tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang ganti rugi atau tuntutan yang timbul, termasuk tuntutan oleh pelanggan atau pihak ketiga, akibat dari Promosi ini, sama ada secara langsung, tidak langsung, atau sebagai akibat dari sebab-sebab lain.
 • Celcom berkuasa penuh untuk menarik balik, mengubah, meninggalkan, dan/atau mengubah terma dan syarat tanpa notis terlebih dahulu kepada pelanggan.
 • Celcom berhak, mengikut budi bicara mutlaknya, untuk menggunakan nama, gambar, rakaman video, dan penyertaan pelanggan untuk tujuan promosi media tanpa perlu mendapatkan persetujuan atau membayar sebarang bayaran kepada pelanggan.

Celcom Roaming Activation and Rate

celcom roaming activation and rate

Bagaimana untuk mengaktifkan celcom roaming dengan betul?

Berikut ialah langkah-langkah untuk mengaktifkan Celcom Roaming. Anda dapat mengaktifkan perkhidmatan perayauan Internet melalui saluran berikut:

1. Pelanggan Baharu

Berikut adalah cara untuk mengaktifkan Celcom Roaming pelanggan baharu. Anda dapat mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Pertama sekali, anda perlu menghantar SMS dengan format “IR ON” ke 28882.
 • Selain itu, anda juga boleh menggunakan OCS (Online Customer Service) untuk mengaktifkan Celcom Roaming.
 • Jika berada di Malaysia, anda boleh menghubungi Pusat Hubungi Celcom di nombor 1111 dari nombor Celcom anda, atau +60196011111 dari pengendali mudah alih lain. Jika berada di luar negara, anda boleh dail *123# untuk menghubungi Pusat Hubungi.
 • Selain itu, anda juga boleh melawat pusat servis Celcom Blue Cube yang terdekat untuk mendapatkan bantuan dalam mengaktifkan Celcom Roaming.

2. Pelanggan Yang Sedia Ada

Berikut adalah cara untuk mengaktifkan Celcom Roaming pelanggan yang sedia ada. Anda dapat mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Di Malaysia, anda boleh menghubungi Pusat Hubungi kami melalui nombor 1111. Jika anda menggunakan pengendali mudah alih lain, hubungi +60196011111.
 • Jika anda berada di luar negara, tekan *123# untuk menghubungi Pusat Hubungi. Anda juga boleh mengunjungi Blue Cube terdekat untuk mendapatkan bantuan dalam mengaktifkan Celcom Roaming.

Aktivasi Celcom Roaming adalah percuma dan tidak memerlukan deposit perayauan.

cara mengaktifkan pelanggan yang sedia ada

Untuk mengaktifkan pakej Celcom yang diinginkan, anda boleh menggunakan menu USSD 11832# / 11831# / 1183*3# dan pilih mengikut keperluan anda.

Nikmati akses internet yang lancar dan mudah semasa anda berada di luar negara dengan Celcom Roaming!

Leave a Comment