Router Comtrend – Login, Username, Password, & IP Address

Untuk mengakses halaman pentadbir Router Comtrend taip 192.168.1.1, atau 192.168.0.1 ke dalam bar alamat pelayar web anda atau klik pada pautan di bawah.

192.168.1.1


192.168.0.1

Router Comtrend – Default Login

IP Address192.168.1.1
Usernameroot
Password12345
IP Address192.168.1.1
Usernameadmin
Passwordadmin

Login Router Comtrend

Jika anda memiliki penghala Comtrend dan anda mengalami beberapa isu, atau anda hanya ingin meningkatkan keselamatan rangkaian anda, perubahan pada tetapan konfigurasinya adalah teratur.

Untuk melakukan ini, anda perlu mengakses admin panel penghala Comtrend anda.

Dalam panduan langkah demi langkah yang mudah diikuti ini, kami akan menunjukkan kepada anda betapa mudahnya untuk melakukannya. Apa yang anda perlukan ialah:

 • Komputer atau laptop yang didayakan Wi-Fi atau mempunyai port ethernet (dan kabel ethernet).
 • Penghala Comtrend.
 • Pelayar internet yang dipasang pada komputer anda.

Sepanjang perjalanan, kami juga akan memberitahu anda cara untuk reset router anda kepada tetapan kilang, yang juga merupakan ubat-semua untuk isu penghala biasa.

Sebelum anda mencari manual yang telah lama hilang itu atau pergi membeli penghala baharu dengan kecewa, cuba langkah ini.

Kebanyakan penghala Comtrend mengikut proses standard untuk log masuk ke web interface, jadi anda boleh mengikuti langkah ini tidak kira model router apa yang anda miliki.

 1. Wujudkan Sambungan ke Penghala Comtrend Anda


  Pertama, anda perlu memastikan terdapat sambungan antara komputer anda dan penghala Comtrend.

  Anda boleh berbuat demikian sama ada menggunakan rangkaian Wi-Fi komputer anda dengan mencarinya di antara rangkaian yang tersedia.

  Atau menggunakan kabel ethernet dengan memasukkannya ke dalam komputer anda dan salah satu slot “out” pada penghala anda.

  Jika anda ingin menyambung melalui Wi-Fi, anda memerlukan password rangkaian anda. Walau bagaimanapun, dengan sambungan ethernet, ini tidak perlu.

 2. Navigasi ke IP 192.168.1.1 Menggunakan Browser


  Sebaik sahaja anda disambungkan ke penghala anda sama ada melalui kabel ethernet atau melalui Wi-Fi, lancarkan mana-mana pelayar web pada komputer anda, seperti Chrome, Firefox, Opera, etc.

  Anda perlu menavigasi ke alamat IP penghala anda untuk mengakses laman setup. Default IP Address yang paling tipikal untuk router Comtrend ialah 192.168.1.1.

  Taipkannya ke dalam bar alamat penyemak imbas anda dan lihat sama ada ia membawa anda ke log masuk untuk halaman setup.

  Jika itu tidak berjaya, anda boleh cuba mewujudkan IP penghala anda dengan mencari model anda pada halaman ini atau menggunakan arahan ‘ipconfig‘.

  Anda kini dibentangkan dengan login popup box dalam pelayar web anda.

  Jika tiada satu pun daripada ini berfungsi, anda mungkin menghadapi masalah dengan router anda, penghala bukan standard atau konfigurasi penghala bukan standard.

  Anda harus menghubungi wakil sokongan Comtrend anda jika itu yang berlaku atau ikut arahan di bawah mengenai penetapan semula penghala anda.

 3. Gunakan Maklumat Default Login untuk Mengakses Penghala Comtrend Anda


  Jika anda telah menukar kelayakan log masuk anda dan anda tahu apa itu, anda boleh menaipnya untuk log masuk ke penghala anda.

  Jika tidak, semak bahagian belakang penghala anda sekiranya username dan password dicetak bersama kod bar dan maklumat model.

  Jika anda tidak tahu username dan password anda, anda boleh mencuba log masuk Comtrend lalai iaitu:

  Username: admin
  Password: admin


  Jika itu tidak berjaya, cuba gabungan mana-mana nama pengguna dan kata laluan yang biasa digunakan berikut:

  Username: admin, root.
  Password: admin, root, 1234, 12345.


  Jika tiada satu pun daripada ini berfungsi, anda perlu menetapkan semula penghala anda kepada konfigurasi kilangnya.

 4. Perlukan Bantuan untuk Mengkonfigurasi Tetapan Penghala Comtrend Anda?


  Anda kini harus log masuk ke halaman setup penghala Comtrend anda. Berhati-hati dengan tetapan yang anda ubah di sini kerana ia boleh menjejaskan operasi penghala anda.

  Jika anda menetapkan semula penghala anda, anda mungkin mahu menukar bukti kelayakan log masuk pentadbir untuk mendapatkan akses kepada penghala anda.

  Berikut ialah beberapa perkara lain yang boleh anda ubah:

  1. Nama dan kata laluan rangkaian WiFi anda.

  2. Sama ada anda mahu penghala anda menghantar pada jalur rangkaian 2.4 atau 5 GHz.

  3. Sama ada hendak menggunakan keselamatan WPS atau tidak.


  Anda juga boleh menyelesaikan masalah atau menjalankan pemeriksaan diagnostik di bawah ‘Diagnostics‘ dalam menu sebelah kiri.

  Jika penghala anda berfungsi dengan baik pada masa ini, pastikan anda menulis perubahan yang anda buat supaya anda boleh kembali kepada perubahan itu jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku.

  Walau bagaimanapun, jika berlaku kesilapan, anda sentiasa boleh menetapkan semula penghala anda ke konfigurasi kilang dan pergi dari sana.

  Jika perkara yang teruk menjadi lebih teruk, anda boleh menghubungi Comtrend support anda pada bila-bila masa.

  Periksa bahagian belakang penghala anda untuk mengetahui kod model router anda untuk membantu perkara semasa panggilan sokongan anda.

Reset Penghala Comtrend Anda kepada Default Factory Settings

Cari butang set semula di bahagian belakang penghala. Ia sepatutnya butang kecil di sebelah kanan router.

Jika perlu, gunakan sharpened pencil, paperclip, atay pin untuk menekan butang set semula. Tahan selama sekurang-kurangnya 10 saat.

Jika anda tidak memegangnya cukup lama, anda mungkin hanya memulakan semula penghala dan bukannya menetapkannya semula.

Semasa menetapkan semula, lampu di hadapan akan berkelip. Tunggu sehingga mereka berhenti berkelip atau bersinar secara berterusan sebagai tanda bahawa ia telah menyelesaikan tetapan semula.

Untuk langkah yang baik, anda mungkin mahu menghidupkan dan mematikan penghala untuk memastikan ia disegarkan dengan konfigurasi baharu.

Leave a Comment